flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Увага ! Інформація для присяжних

04 лютого 2020, 16:14

Національне агентство з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) розглянуло звернення Державної судової адміністрації України від 11.01.2020 № 20-854/20 про надання роз'яснення щодо необхідності подання присяжними, в разі незалучення їх для участі у здійсненні правосуддя судом протягом року, декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави та інформує про таке.

Підпункт «ґ» пункту 1 частини першої статті З Закону України «Про запобігання корупції» (далі - Закон) визначає присяжних як суб'єктів декларування, виключно під час виконання ними обов'язків у суді.

Отже, присяжні набувають статусу суб'єкта декларування, у зв'язку із виконання ними обов'язків у суді.

Визначені статтею 45 Закону вимоги щодо подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування поширюються на присяжних відповідно до набутого статусу суб'єкта декларування без будь-якого додаткового обумовлення.

Таким чином, особи, включені до списку присяжних та протягом року не були залучені для участі у здійсненні правосуддя судом, не є суб'єктами декларування, а тому, не зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.