flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок взаємодії Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області з представниками засобів масової інформації

25 липня 2017, 08:58

ПОРЯДОК взаємодії Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області з представниками засобів масової інформації

1. Взаємодія Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області (далі – Суд) із вітчизняними та зарубіжними засобами масової інформації (далі – ЗМІ) відбувається відповідно до Конституції України, законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні у засобах масової інформації», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства».

2. Організація роботи із взаємодії Суду зі ЗМІ здійснюється пресс – секретарем Суду чи особою, яка виконує його обов’язки.

3. Відвідування судових засідань Суду представниками ЗМІ здійснюється без попередньої акредитації за пред’явленням службового посвідчення, а представниками іноземних ЗМІ – за акредитаційною карткою, виданою у прес-службі Міністерства закордонних справ України, крім випадків проведення закритих судових засідань відповідно до процесуального законодавства.

4. Представники ЗМІ, як і інші учасники судового процесу та особи, присутні на відкритому судовому засіданні, можуть використовувати портативні аудіо-технічні засоби відповідно до законодавства.

5. Проведення в залі судових засідань фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання допускається за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі.

6. Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні, мають дотримуватися загальних правил поведінки у судовому засіданні, вимог процесуального законодавства, не порушувати права інших осіб, не заважати здійсненню правосуддя.

7. Акредитація представників ЗМІ на засідання та інші офіційні заходи у Суді за межами судового розгляду здійснюється на кожен захід окремо шляхом складання прес-секретарем Суду відповідних списків.

8. Списки представників ЗМІ, які висловили бажання бути присутніми на відповідному заході, складаються на основі телефонних, письмових, надісланих електронною поштою заявок із зазначенням імен та прізвищ представників ЗМІ, які вони представляють, і в часових межах, визначених у прес-анонсі.

9. Інформування представників ЗМІ про заходи, які проводитиме Суд (збори суддів Суду, тощо) відбувається шляхом завчасного розміщення на офіційному веб-сайті Суду прес-анонсів.

10. У разі якщо кількість представників ЗМІ, які виявили бажання акредитуватися на захід, перевищує наявну кількість місць у приміщенні, де відбувається захід, пресс-секретарем Суду з поясненням цієї причини може припинити акредитацію.

11. Представники ЗМІ повинні дотримуватись Порядку допуску до адміністративного будинку Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області по вул. Шевченко, 201 від 16 грудня 2016 року, приходити завчасно (не пізніше, ніж за 20-30 хвилин до початку заходу), маючи при собі посвідчення.

12. Висвітлення діяльності Суду у ЗМІ відбувається шляхом надання інтерв’ю суддею-спікером або розсиланням пресс-секретарем Суду повідомлень у друковані та електронні ЗМІ, на радіо та телебачення.

13. Відповіді на запити на інформацію ЗМІ залежно від її характеру і складності (інформація відкрита чи з обмеженим доступом) можуть надаватися суддею-спікером Суду в усній формі на усні запити журналістів та в письмовій формі на письмові запити керівництва редакції.

14. Відповіді на інформаційні запити представників вітчизняних та іноземних ЗМІ щодо діяльності Суду готують у межах своєї компетенції суддя-спікер або спеціаліст Суду.

15. Інформаційні запити, що потребують, враховуючи специфіку діяльності ЗМІ, оперативного реагування, розглядаються у стислі строки.